Αυτό το αφράτο και υγρό κέικ καφέ έχει απαλή γεύση καφέ, που θα σας κάνει να λαχταράτε άλλο ένα κομμάτι. Η πλούσια γεύση του εσπρέσο κάνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο. Ιδανικό για να τα πείτε με τον καλύτερο φίλο σας μαζί με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Αυτή η συνταγή κάνει το σπιτικό κέικ καφέ εύκολο. Απλά βάλτε τη φόρμα στον φούρνο και απολαύστε!
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C/160C στον αέρα.
Φτιάξτε 80 ή 160 ml εσπρέσο (L'OR Onyx ή Supremo 2 με 4 κάψουλες) και αφήστε τον να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ για να ανακατέψετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας (ή τη ζάχαρη βανίλιας) μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρεμώδες.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν πριν προσθέσετε το επόμενο αυγό.
Προσθέστε τον εσπρέσο στο μείγμα, χτυπήστε καλά, κοσκινίστε μέσα το αλεύρι και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίξτε το μείγμα σας σε λαδωμένη φόρμα για κέικ και βάλτε την στον φούρνο στο μεσαίο ράφι.
Ψήστε για περίπου 60 λεπτά και βγάλτε το προσεκτικά από τον φούρνο.
Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί καλά μέσα. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήστε για 5 λεπτά ακόμα και ελέγξτε ξανά.
Αφήστε το κέικ σας να κρυώσει πριν το βγάλετε από τη φόρμα. Ψάχνετε για κάποια παραλλαγή; Φτιάξτε ένα κέικ καφέ με σοκολάτα. Βάλτε μισό από το μείγμα στη φόρμα και ανακατέψτε το άλλο μισό με 100 γρ. αγνής λιωμένης σοκολάτας πριν το προσθέσετε στη φόρμα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μείγμα πεκάν ή καρύδια ή να γαρνίρετε το κέικ καφέ σας με αμύγδαλα φιλέ.